Përbërësit:
– 320 g oriz Carnaroli ose Arborio
– 1 radikio
– 2 salsiçe të freskëta
– 1/2 gotë verë të kuqe
– 1 qepë
– 1 litër lëng perimesh
– 60 g gjalpë
– 50 gr Parmigiano Reggiano i grirë
– Vaj ulliri ekstra i virgjer
– Kripë dhe piper për shije.
Metoda:
– Përgatisni lëngun e mishit: Vendosni një litër ujë të ziejë me një kub lëng perimesh. Lëreni të ziejë ne grade të ulët sepse do na duhet më vonë gjatë përgatitjes së rizotos.
– Përgatisni Radikion dhe Salsiçe: Pastroni radikion, eliminoni pjesët e jashtme më të forta dhe priteni në shirita. Në një tigan kaurdisim qepën e grirë me pak vaj, shtojmë salsiçen e grirë dhe e kaurdisim derisa të marrë ngjyrë të artë. Shtoni radikion dhe lëreni të pushojë.
– Përgatisni orizin: Në një tenxhere të madhe, skuqeni orizin për disa minuta. Hidhni verën e kuqe dhe lëreni alkoolin të avullojë.
– Përgatitja e rizotos: Shtoni një lugë lëng mishi të nxehtë në oriz dhe përzieni. Kur lëngu të jetë thithur pothuajse, shtoni më shumë, duke vazhduar në këtë mënyrë derisa të gatuhet plotësisht. Ky proces duhet të zgjasë afërsisht 18-20 minuta.
– Kombinoni Radikio dhe Salsiçe: Kur përgatitja e rizotos është drejt fundit, shtoni radikio dhe salsiçe. Vazhdoni zierjen, trazoni dhe shtoni lëngun e mishit kur është e nevojshme.
– Përzieni dhe shërbejeni: Në fund të gatimit, përzieni rizoton me gjalpë dhe Parmigiano Reggiano të grirë. I shtojmë kripë dhe piper. Mbulojeni me kapak dhe lëreni të pushojë për disa minuta. Shërbejeni të nxehtë.