Përbërësit për gjashtë persona
1 gjel deti mesatar
100 gr proshutë San Daniele DOP Sapori&Dintorni
250 gr mish i grirë derri
250 gr mish i grirë viçi
2 kokrra mollë
50 gr pançetë e prerë në copa
100 gr dhjam derri
1 gotë konjak
Arrë moskat
1 kokërr vezë
Kripë dhe piper
Përgatitja
- Në fillim pastrojmë gjelin e detit dhe spërkasim pjesën e brendshme me konjak. Në një enë përziejmë, mishin e derrit, të viçit, proshutën, pançetën dhe i bashkojmë me mollët e grira dhe vezën.
I rregullojmë me kripë, piper dhe arrë moskat. Mbushim gjelin e detit me përbërjen e përgatitur dhe e lidhim me spango në mënyrë që të mos dalë mbushja. E rregullojmë me kripë, piper dhe e lyejmë nga jashtë me dhjamë derri.
2. E vendosim në një tavë dhe e fusim në furrë në temperaturë mesatare deri sa të marrë ngjyrë të artë. (rreth 50 minuta për kg).Gjatë pjekjes e lyejmë herë pas here me lëngun që lëshon në mënyrë që të marrë më shumë shije dhe të mos thahet .
- Ide për të shoqëruar mishin:
qërojmë disa karrota, i presim në formë rrethore dhe i ziejmë për 10 minuta.
- Në një tenxhere vendosim gjalpë, qepë dhe karrotat e ziera duke i përzier herë pas here derisa të marrin ngjyrë të artë.
Në një enë me 250 ml litra ujë të ngrohtë shkrijmë një koncentrat perimesh, pak sheqer, kripë dhe e shtojmë në tenxheren ku po skuqen karrotat dhe qepët.
I lëmë të ziejnë pa kapak deri sa karrotat të jenë zbutur.
- Gjelin e detit e shërbejmë në një pjatancë bashkë me karrotat .
Ju bëfte mirë!